Onder disfunctioneren wordt verstaan dat de werknemer ongeschikt is voor de functie, omdat hij bijvoorbeeld ondanks pogingen om hierin verbetering te brengen fouten blijft maken bij de uitvoering van zijn werkzaamheden, danwel een te laag tempo heeft. Disfunctioneren is in beginsel niet (ernstig) verwijtbaar, zodat bij deze ontslaggrond in beginsel de wettelijke transitievergoeding is verschuldigd. Een voorbeeld van onkunde is dat de werknemer gepromoveerd is naar een nieuwe functie, maar onvoldoende capaciteit blijkt te bezitten om deze op voldoende wijze uit te voeren. Van belang is dat u de ontslaggrond voldoende aannemelijk maakt door middel van functioneringsgesprekken en brieven. De werkgever dient aannemelijk te maken dat hij voldoende inhoudelijk het disfunctioneren heeft besproken met de werknemer en in overleg met hem getracht heeft hierin verbetering te brengen. Er zal dus ook een verbeteringstraject moeten zijn afgesproken en zijn gevolgd. Daarnaast dient het disfunctioneren van een bepaald gewicht te zijn, zodat niet gevergd kan worden van de werkgever om de arbeidsovereenkomst in stand te laten.
Wanneer een werkgever van oordeel is dat de werknemer niet goed functioneert dan zal hij in de meeste gevallen afscheid willen nemen van de werknemer. Dit kan met instemming van de werknemer door middel van een vaststellingsovereenkomst en mocht de werknemer niet met een vaststellingsovereenkomst instemmen zal de werkgever een ontbindingsverzoekschrift moeten laten indienen bij de rechtbank.
Wanneer een werkgever zich tot de rechtbank wendt, zal hij de ontslaggrond “ongeschiktheid voor de functie ondanks een verbeteringstraject” in voldoende mate moeten kunnen onderbouwen. Wanneer de werkgever hier niet in slaagt, zal de kantonrechter het verzoek om de arbeidsovereenkomst te ontbinden zonder meer afwijzen. Bij ontbinding zal de kantonrechter in het algemeen de wettelijke transitievergoeding opleggen aan de werkgever. Deze bedraagt circa 1/3 maandsalaris per dienstjaar.
Het verdient aanbeveling om een keer een door ons te geven cursus dossieropbouw in te laten plannen bij uw onderneming. Hieraan kunnen naast de leidinggevenden op de werkvloer, ook personeelszaken en HRM en management deelnemen.
Marie Tilmans werkt als administratief medewerkster al 15 jaar bij Groothandel B.V. Het botert niet zo goed tussen Marie en haar nieuwe leidinggevende. Voor het eerst in jaren krijgt Marie een slechte beoordeling tijdens haar functioneringsgesprek. Er worden afspraken met Marie gemaakt over de verbetering die bereikt moet worden in de komende maanden. Er vinden regelmatig evaluatiegesprekken en coaching gesprekken plaats. Het blijkt echter voor Marie niet mogelijk te zijn om aan de verwachtingen van de werkgever te voldoen. De werkgever doet vervolgens een voorstel tot beëindiging van de arbeidsovereenkomst door middel van een vaststellingsovereenkomst.
Allereerst is het belangrijk om goed na te gaan welke functieomschrijving opgenomen is. De functieomschrijving is namelijk het eerste aanknopingspunt om te bepalen wat een werkgever mag verlangen van de werknemer. Verder zijn aanvullende (schriftelijke) afspraken van belang. Tot slot is ook de periode dat iemand in dienst is geweest van belang. Hoe langer iemand in dienst is, hoe eerder de rechter zal aannemen dat iemand goed gefunctioneerd heeft.
Wanneer een werknemer disfunctioneert, moet de werknemer aangesproken worden op dit disfunctioneren. Meestal gebeurt dit eerst mondeling en wordt dit vervolgens schriftelijk vastgelegd. Wanneer een schriftelijke waarschuwing wordt afgegeven is het van belang dat in de waarschuwingsbrief duidelijk omschreven staat waar het disfunctioneren uit bestaat, wat van de werknemer verwacht wordt en welke periode de werknemer heeft om zijn functioneren te verbeteren.
Een werknemer op zijn beurt mag reageren op de verslagen van de werkgever.
In de periode die openstaat voor het verbeteren van het functioneren doet u er verstandig aan diverse gesprekken te voeren. Van deze gesprekken dienen verslagen opgesteld te worden. U kunt de werknemer verzoeken om deze gespreksverslagen, te ondertekenen desnoods slechts voor gezien. Wanneer de werknemer de gespreksverslagen niet wil ondertekenen, doet u er verstandig aan om de gespreksverslagen aangetekend te versturen aan de werknemer.
Als het functioneren niet verbetert, wordt na de periode die openstaat voor het verbeteren van het functioneren, vaak aangegeven dat het de intentie is de arbeidsovereenkomst te beëindigen of om een andere lagere functie aan te bieden.
Het blijkt voor Marie niet mogelijk te zijn om aan de verwachtingen van de werkgever te voldoen. De werkgever doet vervolgens een voorstel tot beëindiging van de arbeidsovereenkomst door middel van een vaststellingsovereenkomst. De werkgever merkt daarbij meteen op dat zij een procedure aanhangig zal maken bij de kantonrechter wanneer Marie niet akkoord gaat. Marie heeft immers al meerdere keren getekend voor het feit dat zij slecht functioneerde. Ze is zelfs akkoord gegaan met een vermindering van salaris. In dit geval hebben wij Marie dan ook geadviseerd om de arbeidsovereenkomst door middel van een vaststellingsovereenkomst te beëindigen. Voor Marie hebben we nog bereikt dat zij een mooie ontslagvergoeding mee heeft gekregen.
Dossiers omtrent disfunctioneren zijn vaak lastig. Geen enkele situatie is exact hetzelfde. Mocht u als werkgever van oordeel zijn dat uw werknemer onvoldoende functioneert, kunnen wij u juridisch advies geven.
Mogelijk heeft u een vraag of wenst u een kosteloos adviesgesprek, neem dan gerust contact met ons op.