Minister Asscher heeft het wetsvoorstel “limitering ontbindingsvergoeding” ingetrokken. Het voorstel had betrekking op het voornemen om de ontbindingsvergoeding te maximeren tot € 75.000,--.
Bron: www.rijksoverheid.nl
Minister Asscher wil nog geen vrij werknemersverkeer voor Kroaten
Kroatië treedt per 1 juli 2013 toe tot de Europese Unie. Minister Asscher van SZW wil uitstel van vrij werknemersverkeer met Kroatië. Hiertoe zal hij binnenkort een voorstel doen in het kabinet. Het uitstel is volgens de minister nodig vanwege de verslechterde situatie op de arbeidsmarkt en vanwege de toestroom uit de andere nieuwe lidstaten in de afgelopen periode. Als het kabinet dit overneemt dan zullen Kroatische werknemers een tewerkstellingsvergunning nodig hebben om in Nederland te mogen werken.
Bron: www.rijksoverheid.nl
Minister Asscher van SZW en Staatssecretaris Klijnsma zullen een wetsvoorstel indienen over de hervorming van het ontslagrecht en de WW conform het regeerakkoord. In het regeerakkoord is opgenomen dat:
De planning is dat minister Asscher in april een hoofdlijnnotitie aan de Eerste en Tweede Kamer zal sturen. Het is de bedoeling dat het wetsvoorstel per 1 juli 2014 in werking zal treden.
Bron: www.rijksoverheid.nl
Kantonrechter Bergen op Zoom 13 februari 2013, LJN BZ1215
Werkgever, zijnde een inkoopcentrum voor beeldende kunstenaars “Artel”, verzoekt ontbinding van de arbeidsovereenkomst wegens een dringende reden. De dringende reden zou volgens werkgever zijn gelegen in het zich toegang verschaffen door werkneemster tot de privé e-mailaccounts van de directeuren, alsook tot berichten over haar disfunctioneren. De kantonrechter stelt vast dat sprake is van een inbreuk op de privacy door de werkneemster en om die reden ook van ongeoorloofd handelen. Uit de door de werkneemster verkregen e-mailberichten blijkt evenwel dat de directeuren hebben gezocht naar een reden om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Dat blijkt onder meer uit het citaat: “Hierbij even een paar ideeën over de ontslagprocedure/tactiek”, “Wij moeten een pestcampagne opzetten als ze weer komt werken”, “Nieuwe werkuren, hierdoor komt ze flink in de file te staan, als ze pas om 5 uur gaat”. De kantonrechter is van oordeel dat van werkgever verwacht had mogen worden dat deze bij disfunctioneren van werkneemster, haar in de gelegenheid stelt om een verbetertraject te volgen. De kantonrechter ziet de inbreuk op de privé e-mailaccounts als een dringende reden voor ontbinding, echter het conflict tussen partijen voert in deze zaak de boventoon. De kantonrechter ontbindt om die reden de arbeidsovereenkomst dan ook niet wegens een dringende reden, maar wegens gewijzigde omstandigheden. Aan werkneemster wordt een vergoeding toegekend, waarbij de factor wordt gesteld op C=0,75.
Kantonrechter te Zwolle 23 januari 2013, LJN BZ0922
Werknemer is sinds 29 september 2010 arbeidsongeschikt. In de toepasselijke CAO is bepaald dat werknemer binnen de eerste 6 maanden van arbeidsongeschiktheid 100% van het loon krijgt doorbetaald en hierna 90%. Werkgever heeft op 2 augustus 2012 een loonsanctie opgelegd gekregen van UWV tot 26 september 2013. Omdat werkgever per oktober 2012 de loondoorbetaling heeft gestopt, vordert werknemer in kort geding betaling van achterstallig loon inclusief wettelijke rente en wettelijke verhoging. Ook vordert hij betaling van het loon totdat het dienstverband is geëindigd. Partijen verschillen van mening over de omvang van de loondoorbetalingsverplichting gedurende het derde ziektejaar. In de wet is niet neergelegd dat de werkgever gedurende het 3de ziektejaar evenveel loon moet doorbetalen als aan het einde van het tweede ziektejaar. Voor dit standpunt zijn in de wetsgeschiedenis ook geen aanknopingspunten te vinden. De wet verplicht de werkgever bij een verlenging van de loondoorbetalingsverplichting niet tot meer dan doorbetaling van 70% van het loon. Uit de arbeidsovereenkomst en toepasselijke CAO volgt ook niet iets anders, aldus de kantonrechter.