In deze nieuwbrief zullen onze arbeidsrechtadvocaten voor u kort enkele belangrijke ontwikkelingen binnen het arbeidsrecht met u bespreken. Mocht u naar aanleiding hiervan vragen hebben of mocht u binnen uw onderneming tegen arbeidsrechtelijke problemen aanlopen, schroom dan niet om contact op te nemen met een van onze arbeidsrechtadvocaten. Tijdens een vertrouwelijk en vrijblijvend gesprek (eventueel op locatie) zullen zij u een eerste inschatting kunnen geven van de (juridische) mogelijkheden en onmogelijkheden, waarbij zij graag met u meedenken.
Wet arbeidsmarkt in balans
In onze nieuwsbrief van december 2018 informeerden wij u reeds over het wetsvoorstel “Wet Arbeidsmarkt in Balans”, welke wetswijziging naar verwachting op 1 januari 2020 in werking zal treden. Inmiddels is gebleken dat het voorstel op 5 februari 2019 is aangenomen door de Tweede Kamer. Op 9 april 2019 is het voorstel( in consultatie) verzonden naar de Eerste Kamer. Zodra ook de Eerste Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel, zullen wij u als vanzelfsprekend aanvullend berichten. Mogelijk kan het raadzaam zijn bepaalde (ontslag)procedures uit te stellen totdat de wet definitief is aangenomen, of te wachten met het aangaan van nieuwe arbeidsovereenkomsten. Wij adviseren u hierover graag.
Slapende dienstverbanden
Indien een werknemer twee jaar arbeidsongeschikt is, stopt in beginsel de loondoorbetalingsverplichting van de werkgever. Beëindiging van deze loondoorbetalingsverplichting heeft echter niet automatisch tot gevolg dat ook de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd. Een werkgever kan ervoor kiezen een procedure bij het UWV te starten of mogelijk in onderling overleg een vaststellingsovereenkomst op te stellen om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. In de meeste gevallen is een werkgever dan alsnog een transitievergoeding verschuldigd, waardoor werkgevers er nogal eens voor kiezen dit slapende dienstverband te laten doorlopen. Recentelijk heeft de Rechtbank Den Haag[1] op 28 maart 2019 geoordeeld dat het laten doorlopen van een slapend dienstverband onder omstandigheden in strijd is met het goed werkgeverschap. De Rechtbank Limburg[2] heeft echter op 3 april 2019 juist geoordeeld dat er bij het laten voortduren van een slapend dienstverband geen sprake is van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werkgever. Van belang hierbij zijn de specifieke feiten en omstandigheden van het geval. Het is derhalve goed dat u zich laat bijstaan door een deskundig jurist of advocaat op arbeidsrechtelijk gebied.
Billijke vergoeding van € 1.026.449,08 bruto
Dat het van belang is bij een (voorgenomen) ontslag altijd tijdig juridische bijstand in te schakelen, blijkt keer op keer. Op 21 maart 2019 is een spraakmakende uitspraak van de Rechtbank Midden-Nederland[3] gewezen waarin een ontslagen werknemer (De Creative Director van Talpa) een vergoeding van ruim één miljoen ontving doordat de werkgever (kort gezegd) verwijtbaar had gehandeld richting werknemer. In dit geval bestond het verwijtbaar gedrag uit het niet aanbieden van een verbetertraject. In een dergelijk geval kan een rechter een billijke vergoeding toekennen aan een werknemer. Opgemerkt dient te worden dat deze billijke vergoeding afhankelijk is van de feiten en omstandigheden van het geval. Ook hier geldt weer dat het van belang is tijdig juridisch advies in te winnen om te voorkomen dat u achteraf geconfronteerd wordt met hoge vergoedingen.
[1] https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBDHA:2019:3109
[2] https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBLIM:2019:3068
[3] https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBMNE:2019:1106