Werknemer in dienst na de AOW-gerechtigde leeftijd
Vanaf 1 januari 2016 zijn de regels betreffende AOW-gerechtigde werknemers gewijzigd. Hieronder treft u de belangrijkste wijzigingen aan.
Wel of geen ontslagbescherming?
De beëindiging van de arbeidsovereenkomst bij AOW-leeftijd is vaak opgenomen in de cao of in de arbeidsovereenkomst middens een zogenaamde pensioenclausule waarin is opgenomen dat bij het bereiken van AOW-leeftijd de arbeidsovereenkomst van rechtswege eindigt. Wanneer deze clausule juridisch correct is geformuleerd dan is opzegging van de arbeidsovereenkomst niet meer nodig, deze eindigt dan van rechtswege. Is een dergelijke pensioenclausule niet opgenomen, dan dient de werkgever de arbeidsovereenkomst tijdig op te zeggen, wil hij bewerkstelligen dat de arbeidsovereenkomst eindigt met ingang van de pensioengerechtigde leeftijd.
Wanneer de werkgever een werknemer met een arbeidsovereenkomst waarin een pensioenbeding is opgenomen laat doorwerken na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd dan ontstaat er volgens de wet een situatie waarin de werkgever wanneer hij vervolgens de arbeidsovereenkomst wil opzeggen toestemming nodig heeft van UWV of een uitgesproken ontbinding door de rechter, afhankelijk van de reden, alsmede een geldige reden voor opzegging/ontbinding. De werkgever kan dan niet gebruik maken van de mogelijkheid om de arbeidsovereenkomst van werknemers die de AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt zonder toestemming UWV / kantonrechter te beëindigen.
De werkgever doet er dan goed aan een dergelijke pensioenclausule met toestemming van de werknemer te verwijderen alvorens deze de AOW- gerechtigde leeftijd bereikt. Let op, er is inmiddels een uitspraak van de kantonrechter die de wet zoals hiervoor is aangegeven volgt, er is anderzijds ook een uitspraak van een kantonrechter die toch van mening is dat een werkgever de arbeidsovereenkomst waarin een pensioenbeding is opgenomen kan opzeggen zonder geldige reden en zonder toestemming nadat de AOW-gerechtigde leeftijd is bereikt.
Tijdelijke contracten
Indien er na de AOW-gerechtigde leeftijd een nieuwe arbeidsovereenkomst wordt aangegaan, kan dit een contract voor bepaalde tijd zijn. Bij AOW-gerechtigde werknemers mogen er maximaal
6 contracten voor bepaalde tijd worden aangeboden met een maximum van 4 jaar. Na meer dan
6 arbeidsovereenkomst of een langere duur dan 4 jaar wordt de arbeidsovereenkomst automatische een arbeidsovereenkomst van onbepaalde tijd.
Minimumloon
Het wettelijke minimumloon is ook van toepassing op werknemers die de AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt.
Ziekte
Bij ziekte van een AOW-gerechtigde werknemer geldt er een loondoorbetalingsverplichting van
13 weken (dit was voorheen 2 jaar). Daarnaast is er ook tijdens deze 13 weken sprake van een opzegverbod.
Indien de werknemer minder dan 13 weken of helemaal geen recht op loondoorbetaling bij ziekte heeft, krijgt de werknemer voor maximaal 13 weken een ziektewetuitkering. Dit is het geval wanneer de werknemer via een uitzendbureau werkt of wanneer de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd eindigt in de 13 weken van ziekte.
Geen onmiddellijke werking
Voor de werknemer die voor 1 juli 2016 AOW-gerechtigd is geworden of zal worden, en voor 1 januari 2016 arbeidsongeschikt was en na deze datum (al dan niet met een onderbreking van maximaal vier weken) arbeidsongeschikt blijft, blijft het oude recht (maximaal 104 weken loondoorbetaling en ontslagbescherming) tot 1 juli 2016 van toepassing. Daarna heeft deze werknemer nog gedurende 13 weken recht op loondoorbetaling en de bijbehorende ontslagbescherming wegens ziekte.
Re-integratie
De re-integratie-verplichtingen bij ziekte zijn in geval van een AOW-gerechtigde werknemer eenvoudiger voor de werkgever. Zo behoeft er geen plan van aanpak te worden opgesteld en behoeft reïntegratie in 2de spoor ook niet plaats te vinden. Enkel re-integratie in 1ste spoor dient plaats te vinden gedurende een periode van 13 weken.
Loonbelasting, premies en ziekengeld
De werkgever dient bij een werknemer die de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt nog wel loonbelasting in te houden. De werkgever hoeft echter geen premies meer te betalen voor WW, Ziektewet, WAO, WIA en AOW. De AOW-gerechtigde werknemer is immers niet meer verzekerd voor werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. De werknemer heeft nog wel recht op ziekengeld op grond van de ziektewetuitkering (zie hierboven). Aangezien de werkgever hiervoor geen premie meer betaald, zullen de kosten op de werkgever worden verhaald.
Wet aanpassing arbeidstijden
Ook AOW-gerechtigde werknemer kan een verzoek indienen op grond van de wet aanpassing arbeidstijden. De werkgever is echter niet meer verplicht om hierop in te gaan.
Overige punten
Verder blijft het arbeidsrecht op de werknemer die de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt van toepassing.
Heeft u vragen, neem dan gerust contact met ons op.