nieuwsbrief 12 februari 2016
Wet aanpak schijnconstructies
De Wet aanpak schijnconstructies geldt per 1 juli 2015. Een deel van deze wet is per 1 januari 2016 in werking getreden. Het overige deel gaat per 1 juli 2016 in werking.
De schijnconstructies die deze wet wil aanpakken, is om ervoor te zorgen dat arbeidskrachten uit andere lidstaten van de Europese Unie niet voor een lager loon dan het minimumloon arbeid komen verrichten. Voorbeelden van deze schijnconstructies:
- bedragen voor maaltijden, huisvesting of zorgverzekering inhouden op het minimumloon;
- boetes voor te hard praten onder werktijd inhouden op het minimumloon.
Doel
Het doel is verbetering van de naleving en handhaving van de arbeidsrechtelijke wetgeving door schijnconstructies van werkgevers te bestrijden. Schijnconstructies leiden tot oneerlijke concurrentie tussen bedrijven en tot verslechterde rechtsposities van werknemers.
Maatregelen per 1 januari 2016
De maatregelen tegen schijnconstructies vanaf 1 januari 2016:
- Duidelijke loonstrook: werkgevers moeten zorgen dat de loonstrookjes begrijpelijk zijn voor het personeel. Ook moeten zij alle bedragen op de loonstrook duidelijk toelichten. De inspectie Sociale zaken en Werkgelegenheid kan werkgever een boete geven als de loonstrook niet begrijpelijk is en niet klopt.
- Minimumloon via bank: Werkgevers mogen het minimumloon niet meer contant betalen. Wat een werknemer meer dan het minimumloon verdient, mag de werkgever wel contant betalen.
- Bankrekeningnummer op naam werknemer: Het bankrekeningnummer waarop het loon wordt uitbetaald, moet op naam van de werknemer staan. De werknemer kan de werkgever wel machtigen om het volledige loon over te maken naar een andere bankrekening (bijv. de rekening van de schuldhulpverlener).
- Inspectie Sociale zaken en Werkgelegenheid controleert: De inspectie gaat controleren of bedrijven zich aan de regels voor het minimumloon houden. Bij overtreding wordt er door de inspectie een boete of dwangsom opgelegd.
- Namen gecontroleerde bedrijven bekend: De inspectie maakt alle namen van de gecontroleerde bedrijven bekend, waarbij wordt vermeld of deze bedrijven voldoen aan de regels of niet.
Maatregelen per 1 juli 2015
De maatregelen die reeds sinds 1 juli 2015 gelden:
- Ketenaansprakelijkheid: De werknemer kan vanaf 1 juli 2016 ook de opdrachtgever van de werkgever aansprakelijk stellen voor betaling van het loon waar hij recht op heeft. Eerder was alleen de werkgever hiervoor aansprakelijk. Op deze manier kan de werknemer bij zijn werkgever en de opdrachtgever zijn loon eisen.
- Uitwisselen informatie: Werkgevers- en werknemersorganisaties en de Inspectie Sociale zaken en Werkgelegenheid gaan informatie uitwisselen bij het vermoeden van niet-nakoming van de cao-afspraken.
- Vaststellen identiteit: De werkgever moet kunnen aantonen dat hij de identiteit heeft vastgesteld van niet EU werknemers die worden in- en uitgeleend.
Maatregelen per 1 juli 2016
De maatregelen vanaf 1 juli 2016:
- Deel minimumloon als onkostenvergoeding: De werkgever is verboden om een inhouding of een verrekening te doen op het wettelijk minimumloon van de werknemer. Als de werknemer niet meer dan het minimumloon ontvangt, mogen er geen bedragen meer worden ingehouden voor bijvoorbeeld huisvestiging of de zorgverzekering. De 2de kamer heeft hierop een motie aangenomen bedrijven die zich aan de regels houden mogen hiervan afwijken. Men is anders bank dat er een betalingsachterstand ontstaat voor de huisvestingskosten en/of de zorgpremie. Het is echter afwachten of deze motie door de Minister wordt overgenomen.
Het is van belang om te voldoen aan bovenstaande punten. De inspectie kan boetes en dwangsommen opleggen!
Wenst u met een van onze arbeidsrechtadvocaten te overleggen of u aan de bovenstaande punten voldoet is dit uiteraard mogelijk!