Als ondernemer krijgt u veelvuldig te maken met diverse contracten of overeenkomsten. Nagenoeg iedere ondernemer heeft wel te maken met arbeidsovereenkomsten, uitzendovereenkomsten en huurovereenkomsten. Maar er zijn nog veel meer overeenkomsten waar u als ondernemer mee te maken kan krijgen. Bijvoorbeeld contracten met uw leveranciers of afnemers, een contract met de bedrijfsarts, algemene voorwaarden, contracten met de aannemer die uw pand verbouwt, enzovoorts.
Overeenkomsten zijn in Nederland in beginsel vormvrij. Dit betekent dat u niet een bepaald model hoeft te gebruiken. Ook kunt u zelf kiezen of u een overeenkomst mondeling of schriftelijk sluit. Daarnaast mag u in beginsel zelf kiezen welke afspraken u in een overeenkomst opneemt. Op sommige terreinen is er echter wel sprake van dwingend recht, bijvoorbeeld arbeidsrecht of huurrecht. Daarnaast heeft de wetgever vastgelegd welke bedingen niet overeengekomen mogen worden omdat deze onredelijk bezwarend zijn. Dit kan dan bijvoorbeeld gaan om het beperken van garantietermijnen of het uitsluiten van het recht op schadevergoeding van een particulier.
Het is vaak van groot belang dat u afspraken duidelijk vastlegt. Als u iets te vorderen heeft en de door u gemaakte afspraken staan niet op papier is het vaak lastig of zelfs niet mogelijk om bewijs te leveren van de door u gemaakte afspraken.
Stel dat u bijvoorbeeld afgesproken heeft dat uw leverancier op 1 januari 2013 het meubilair voor uw nieuwe kantoorpand moet leveren en dat gebeurt pas op 1 mei 2013 dan leidt u schade omdat u uw nieuwe pand niet in gebruik kunt nemen. Als u een schadevergoeding vordert omdat u wel kosten maakt voor uw nieuwe kantoorpand terwijl u dit niet kunt gebruiken. Uw schade kan dan bijvoorbeeld bestaan uit dubbele huurlasten, dubbele energiekosten enzovoorts. U kunt deze kosten als schade vorderen. U zult in een procedure echter wel moeten aantonen dat u met de leverancier de afspraak heeft gemaakt dat levering op 1 januari 2013 een essentiële voorwaarde was. Als u in dat bewijs niet slaagt, zal uw vordering door een rechter worden afgewezen.
Om geschillen zoals het bovenstaande te vermijden is het goed om al uw afspraken goed vast te leggen. In het geval zoals het bovenstaande kunt u naast schriftelijk de leveringsdatum te bepalen ook schriftelijk afspreken dat de leverancier direct een boete moet betalen als hij te laat is met leveren. Op die wijze beperkt u uw ondernemersrisico. Op soortgelijke wijze kunt u ook in bijvoorbeeld arbeidsovereenkomsten, huurovereenkomsten en koopovereenkomsten uw risico's beperken.
Knegtmans Advocaten staat u graag bij in het beoordelen van uw huidige contracten en het opstellen van nieuwe contracten.
Mogelijk heeft u een vraag of wenst u een kosteloos adviesgesprek, neem dan gerust contact met ons op.